Csülkös bablevest Főzzünk kuktával |
Leszűrjük, leöblítjük a csülköt és a babot. A fokhagymát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, aztán a köménnyel és a borssal együtt teatojásba zárjuk. A répaféléket megtisztítjuk, megmossuk, karikára vágjuk.
Annyi hideg vízben, hogy ellepje, a teatojással együtt feltesszük főni a csülköt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön kb. fél óra alatt félpuhára főzzük.
Ekkor hozzáadjuk a babot, és ha a bab is félig megpuhult beletesszük a répaféléket, a negyedekre vágott hagymát és az egészet puhára főzzük.
Rántás helyett 2 merőkanálnyi, minél sűrűbb levest kimerünk, és botmixerrel pépesítjük. Visszatöltjük a levesbe. A megfőtt csülköt kivesszük a levesből, kicsontozzuk, felaprózzuk, és visszatesszük a levesbe.
Tálaláskor tejföllel elkeverve szolgáljuk fel.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Csirkecsíkok indonéz mogyorómártással Gyorsan, valami finomat! |
Hozzávaló:
60 dkg csirkemellfilé 3 evőkanál olaj 5 dkg vaj A páchoz: A mogyorós szószhoz: A tálaláshoz 3 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld
Amíg a hús pácolódik, előkészítjük a mogyorós szósz hozzávalóit. Az újhagyma fehér részét felkarikázzuk, apróra vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, finomra reszeljük. A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk. A chiliparikát kimagozzuk, az üres paprikahéjat vékony felszeleteljük. A zöldcitrom levét kifacsarjuk, átszűrjük. Megfőzzük a mogyorós szószt, ami nagyon hamar megvan. Egy 24 cm átmérőjű serpenyőben mérsékelt tűzön, kevergetve megfonnyasztjuk az olajon az újhagymát 5 perc alatt. Hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát és a chilit, és ezekkel együtt is kevergetjük még a hagymát 2-3 percig. Ekkor hozzászórjuk a mogyorót, jár neki 1 perces kevergetés, majd az egészet lehúzzuk a tűzről, és összeturmixoljuk a zöldcitromlével, a szójaszósszal, a mézzel, a vízzel. A szósz készen van. A csirkecsíkok sütéséhez összeolvasztjuk az olaj és a vaj felét egy 30 cm átmérőjű serpenyőben, majd a vaj-olaj keveréket nagy lángon megforrósítjuk, és mérsékelt lángon megsütjük rajta a csirkecsíkok felét. A megsült húst alufóliával letakarva félretesszük egy tányéron, és néhányat félbevágunk, hogy rendesen átsültek-e. Vigyázat, kiszárítani sem szabad. Az összes csirkecsíkot visszatesszük a serpenyőbe, ráöntjük a mogyorós szószt, és az ételt nagy lángon, egészen rövid idő alatt összemelegítjük. Tálalás előtt rászórjuk az apróra vágott korianderzöldet. Rizstésztával szoktuk enni. |
--------------------------------------------------------------------------------------------
Csokitorta karamelles sósmogyoróval Süssünk valamit! |
A karamelles-sós mogyorós réteghez:
10 dkg vaj 15 dkg barna cukor 3 evőkanál keményítő szirup (pl. Lyle's Golden Syrup, Tesco) 15 dkg pirított sós mogyoró A tésztához: a forma kikenéséhez 5 dkg puha vaj Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Vastagon kivajazunk, egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát, majd a külsejét több rétegnyi alufóliába burkoljuk, hogy még véletlenül se folyhasson ki belőle a karamell. A karamelles réteghez a vajat, a barna cukrot és a keményítő szirupot kevergetve összeolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. A sós mogyorót durvára törjük. A szirupos, cukros vajat beleöntjük a tortaformába, és egyenletes rétegben rászórjuk a sós mogyorót. A tésztához az étcsokit gőz fölött megolvasztjuk, langyosra hűtjük. Egy külön tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd teaszűrőn át hozzászitáljuk a kakaóport. Az olajat és a cukrot robotgéppel összedolgozzuk, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és ha elkeveredtek, jöhet az olvadt, kihűlt csoki is. Ebbe az alapba belevegyítjük a géppel a joghurtot és a kakaós lisztet, de nem egyszerre, hanem 3 részletben, váltogatva. A végén sima, csomómentes tésztát kapunk. A tésztát egyenletes rétegben átkanalazzuk a tortaformába, rá a vajas-barnacukros, sós mogyorós rétegre, és a tortát kb. 60 perc alatt megsütjük. Miután kész, kifordítjuk egy nagy tálra, és 10-15 percig így hagyjuk, aztán leemeljük róla a tortaformát. Ha a maradt a formában némi karamelles sós mogyoró vagy kifordítás után lefolyik az oldaláról, kanál segítségével visszapakoljuk a tortára. A kihűlt tortát hűtőbe tesszük, és legalább 6 órán benne hagyjuk. Erre azért van szükség, hogy a puha, omlós tésztát könnyen lehessen tálaláskor majd szeletelni. Amikor tálaljuk, forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel kell szeletelni: így a kés forró pengéje simán átszeli a mogyorós, karamelles réteget. |
--------------------------------------------------------------------------------------------
Töltött káposzta Főzzünk kuktával! |
Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna, 2 hagyma, apróra vágva 10 dkg rizs 5 dkg árpagyöngye 1 tojás 1 kávéskanál. őrölt kömény 60 dkg vegyes sertéshús, darálva 1 kg savanyú káposzta, + (10-12 db) savanyúkáposzta-levél 20 dkg füstölt hús só, bors, 1 kávéskanál kurkuma 10 szemes bors ½ evőkanál borsikafű, ½ evőkanál egész köménymag, húsleves alaplé (1,5-2 liter) 2 dl tejföl A kuktában kiolvasztjuk a szalonnát és a visszamaradt olajon és a pörcökön megfonnyasztjuk a hagyma felét, majd megszórjuk a kurkumával és alaposan összekeverjük. A kuktát levesszük a tűzről és összeállítjuk a tölteléket. Ehhez egy tálban alaposan összekeverjük a darált húst, kevés sót, az őrölt köményt, a hagyma másik felét, a rizst és az árpagyöngyöt. Ha ezzel megvagyunk, elkészítjük a töltött káposztaleveleket. A kukta aljára a jól kimosott savanyúkáposzta harmadát tesszük. Fűszerezzük a fűszerek harmadával. ----------------------------------------------------------------- |